Mer smått & gott

Jag vet att jag är lite tråkig just nu men jag lovar att det kommer att bli bättre snart;)
Idag ska jag bjussa på mitt Tzatziki-recept med serveringsförslag, sen ska jag skriva lite om hur det går för mig just nu.

Tzatziki:

1 dm gurka
2 dl turkisk (eller grekisk) yoghurt
2-4 vitlöksklyftor (beroende på hur stark smak du vill ha)
Lite svartpeppar & en nypa salt

Shär gör jag:

Riv gurkan och lägg på husjhållspapper, jag brukar även lägga papper ovanpå så att edt inte blir så blött.
Riv eller pressa vitlöken och blanda ner i yoghurten, smaka av med lite salt och peppar. Blanda ner gurkan, klart att servera!
Den blir förstås ännu godare om den får stå och vila en stund innan men det går hur bra som helst att äta på en gång också.

Med stekct kycklibg och en sallad med fetaost

Så lite serveringstips... Det är enkelt! tzatziki funkar till allt grillat och stekt kött och fisk. På bilden är det stekt kyckling och en sallad på isbergssallad, ruccola och smulad fetaost, Mums:)


Så lite om hur det går för mig, det va ju ett tag sen jag uppdaterade er på den fronten och det beror på att det inte händer så mycket. Jag har väl hamnat i lite av en svacka, är trött och omotiverad och har fastnat i en ond cirkel. Jag orkar inte träna så mycket som jag borde och eftersom jag inte tränar så får jag inte den energi det ger, ja ni fattar;) Maten håller jag fortfarande även om det blivit lite mer slarv de senaste veckorna.

Jag har inte gått upp, inte ett dugg, men jag står still så jag minskar inget heller. Men jag låter inte det dra ner mig så mycket, det kan vara bra att låta kroppen stabilisera sig lite också.
Det blir nya tag efter nästa helgs äventyr i söder, nu är det ju dags att börja jobba inför Beach 2011 ;)

Så, nu är målet att köra hårt under februari för att komma igång igen. Jag behöver en ny "kick-start" känner jag... Även om jag fortfarande är noga med vad jag stoppar i mig så har det bliit mer socker och kolhydrater än vad det borde så i februari blir det en hård månad med nya avvänjningar;)

Hur går det för er? Har ni kanske några tips för att få lite extra energi eller nåt recept ni vill dela med er av?
Kommentera gärna:)

Ännu ett miniinlägg

Ibland tycks inte tiden räcka till, just nu är det så för mig.
Så idag bjussar jag bara på ett par snabba snackstips:

*Skär upp stavar av din favoritost och dippa i sambal oelek eller hemgjord tzatziki. Snabbt, enkelt och väldigt gott.

*Hyvla ostskivor och rulla in en bit paprika om du är småsugen på kvällskvisten.

Lyxig chokladmjölk:

1 dl röd mjölk
1 dl grädde
3 rutor minst 70% choklad (funkar även bra med de smaksatta)
1/2 msk kakao

Koka upp mjölk och grädde, bryt ner chokladbitarna och rör i kakaon. Rörö tills chokladen smält helt, häll upp i en kopp och njut :)
Lyxa till det lite extra med en klick vispad grädde på toppen, mums:)


Det va allt för idag, men jag lovar att försöka skärpa mig från och med nu och publicera mer recept med bilder;)

Mellis

Ber om ursäkt för min frånvaro, har haft så ont i nacken i veckan o nu trasslar ryggen så jag har inte riktigt haft ork att sitta här.
Så idag tänkte jag bara snabbt klicka in och dela med er av ett supersmarrigt mellanmålstips:)

Mellanmålskeso:
1 port

1 dl keso
2 msk grädde
1 krm vaniljpulver (inte vanlij/vanillinsocker)
1/2 dl bär (jag brukar ta hallon)

Lite flagad mandel

Blanda keson med de övriga ingredienserna, strö över flagad mandel och NJUT :)
Funkar kanon som mellanmål, om du är lite sugen på nåt, frukost och efterrätt.

Ska försöka kika in igen i helgen och bjuda på mer gott.

Oops!!

Ja, jag tyckte det va en passande rubrik;) Jag lovade ju att bjuda på Oopsies igår men det försvann totalt från min förvirrade lilla skalle... Så ni får det idag istället.
Först ska ni få grundreceptet och sedan ett par serveringstips/alternativ.
Jag lägger detta i kategorin frukost eftersom grundreceptet passar bäst där;)

Så, here we go!


Oopsies:
6 st

100 g Cream cheese (typ philadelphia)
3 ägg

Separera äggen, äggvita i en skål och gula i den andra. Klicka i cream cheese i äggulan.
Vispa äggvitan hårt (Du ska kunna vända skålen upp och ner). Vispa sedan äggulan med osten.
VÄND ner gulan i äggvitan försiktigt.
Klicka ut på välsmord plåt (de fastnar lätt) och grädda mitt i ugnen i 30 min på 150 graders värme.
Lätt som en plätt;)

Ogräddade oopsies Oopsiesmeten ska vara fast och luftig

Färdiggräddade De "reser" sig och blir jättestora i ugnen

Uttagna ur ugnen När man tar ut dem ur ugnen sjunker de ihop och blir ungefär som en tekaka.


VARIATIONER:

Om du ska ha dem som bröd kan du om du vill tillsätta lite salt coh ev bakpulver när du vispar gulan.
Du kan givetvis även krydda med något du tycker är gott själv för att få mer smak.
Vill du ha mer tuggmotstånd kan du strö på lite linfrön eller sesamfrön innan gräddning eller röra ner det i gulan innan du blandar ihop allt.

De funkar jättebra att rosta i brödrosten eller att göra varma mackor av
Som varm macka serverad med lite hemgjord coleslaw Här serverad med lite hemgjord coleslaw, mums:)

Just nu kan jag inte komma på fler variationer i matväg.. MEN! Jag har sparat det bästa till sist;

Oopsiesemlor
:

BRÖDEN:
1 sats Oopsie grundsmet
1/2 dl finhackad mandel
1 tsk malen kardemumma

Gör som vanligt med tillsätt mandel och kardemumma i gulan innan du vänder ner den.
Grädda i stora muffinformar, samma tid och ugnsvärme som till vanliga Oopsies.
Ta ut och låt svalna.

MANDELMASSA:

1 dl mandel
1 msk råsocker (jag gillar inte sötningsmedel så jag håller mig till råsocker)
Grädde

Kör mandeln i matberedaren till det är riktigt finmalt. Tillsätt grädde, lite i taget, tills du får en jämn men fast smet.

Skär försiktigt av ett lock från Oopsiesarna och bred på lite mandelmassa, klicka på vispad grädde och lägg sedan på locket-

Det blir förstås inte som vanliga semlor, men ändå himla gott :)



Känns inte som att det finns utrymme för mer idag;) Återkommer med fler Oopsietips efterhand som jag testar.
Nästa gång vet jag inte vad ni får, möjligen lite tips på olika snacks eller kanske nåt nytt kul middagsrecept....
Det visar sig! Vi ses snart igen :)

Lördagsgott

Hej på er! Idag tänkte jag bara logga in lite snabbt för att ge er ett smarrigt recept på fläskfilégratäng. Tyvärr va jag lite ivrig när jag rensade kameran från bilder och mina bilder på gratängen strök med:P
Gott blev det iaf!

För de som inte har tillgång till ugn tror jag det här funkar lika bra som gryta, strö då bara på osten när du ska äta.

Fläskfilégratäng á la LCHF:


ca 4 port
Ugn; 175 grader

1 hel fläskfilé
1 pkt bacon
1 gul lök
1 paprika (valfri färg)
ca 100 g färska champinjoner
3 dl grädde
Ost
Salt, peppar, chilipulver och paprikapulver

Gör så här:

Knaperstek baconet och ta ur pannan. Skiva filén i ca 1-1,5 cm tjocka skivor och stek i baconfettet, tillsätt eventuellt lite smör. Salta och peppra filén i pannan.
Hacka lök och paprika i bitar i din egen smak och skiva svampen.
Smörj en ugnsfast form, lägg köttet på botten. Bryt baconet i små bitar och strö över.
Täck sedan med grönsakerna.
Krydda med paprikapulver och chili efter smak och häll på grädden. Täck med hyvlad ost.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Ät som det är eller med en fräsch sallad:)

Här ska vi äta köttfärsgratäng idag, se recept i gamla bloggen.

Imorgon ska jag bjuda på Oopsies, både grundreceptet och lite olika variationer!
Vi ses då!

Färsbiffar eller Tacosallad?

Så här lagom till helgen tänkte jag bjuda på 2 smarriga recept baserade på köttfars, hoppas det ska smaka!

Färsbiffar med fetasallad



Ca 4 port

BIFFAR:
ca 500 g Nötfärs (eller vilt om du har tillgång till det)
1 ägg
Ca 100 g Cream Cheese av Philadelphia typ
1 liten lök
Kryddor enligt dein egen smak
(jag använde örtsalt, vitlök, chili och svartpeppar)

Blanda alla ingredienser ordentligt, forma biffar och stek tills de är genomstekta.

SALLAD:
ca 300 g Ruccolasallad
1 liten rödlök
Fetaost efter smak

Hacka löken och tärna eller smula osten, blanda.

Jag kokade en sås till detta på 1,5 dl vispgrädde, lite buljong, 1/2 hackad lök och 1 burk champinjoner som jag hackade. Jag lät det bara koka upp och puttra i ca 5 min.
ett annat tips är tzatziki eller nån annan liknande kall sås.


Ibland har man ingen fantasi, så va dety för mig i förrgår och då blev det en tacosallad.
För din som är riktigt hård med din diet, du kan göra din egen tacokrydda, recept finns på massor av relaterade sidor på nätet. Jag är bekväm och köper färdig krydda... Det ska ju vara enkelt och gå fort;)
Here goes:


Tacosallad á la Latmasken:




4 port

400-500 g nötfärs
1 påse tacokrydda

Sallad av valrfi sort (jag använde romansallad och ruccola)
1 Rödlök
Fetaost
Tomat
Majs (burk eller fryst, välj det du tycker bäst om)
Gurka (vilket jag glömde till min egen:P)

1 klick creme fraiche till servering

Stek färsen med krydda enligt anvisning på påsen.
Hacka/tärna/strimla ingredienserna till salladen som du själv vill ha det (inte majsen då förstås) och blanda ihop.
Lägg 1 lagom portion av den härliga salladen på en tallrik, lägg på ett par matskedar tacofärs och toppa med en klick creme fraiche.
Hugg in och njut!


Det va allt jag hade att erbjuda för idag, men oroa er inte, jag är snart tillbaka;)
Nästa gång tänkte jag bjuda på lite tips på snacks och lite annat smått och gott.

See you soon:)



Nystart!

Välkomna!
För er som inte följt mig tidigare kan jag tipsa om att kika in på min förra blogg:
http://cajjotgi.blogspot.com/
Här tar jag nu vid där jag slutade i mathörnan.

Jag hoppas att jag har fått med mig alla tidigare läsare och att det även ska dyka upp lite nya!
Recept kommer om en liten stund, stay tuned...


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0