Tips istället för...

Jag är för trött för att skriva ett ingående inlägg idag;) Så istället ska ni få ett litet tips på nåt som är gott istället för potatis!
När vi ska äta mat som man brukar ha klyftpotatis eller strips till gör jag ugnstekta rotfrukter istället, enkelt och jättegott.

Så här gör jag: (till ca 4 port)

1 förpackning grytgrönsaker (innehåller oftast en bit kålrot, rotselleri, palsternavka, lök, purjolök & morötter)
Olivolja
Salt och svartpeppar
*Jag använder inte purjolöken!

Skala alla rotfrukter och skär i bitar efter din egen smak, jag brukar variera; ibland tärnar jag(skivar morötterna) och ibland skär jag klyftor av alltihop.
Lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt, ringla över olja och strö på salt och peppar.
Stek mitt i ugnen på 175 grader tills allt är mjukt.

Servera! Passar utmärkt till grillat, stekt & grytor:)

Höst

Ja, nu är hösten nära. Kylan börjar krypa sig på och det blir mörkare för varje dag. Men hösten kan va mysig också. Alla dessa vackra färger, tända ljus eller elda i kaminer, varm choklad eller gott te för att värma sig. Jag gillar hösten, även om jag förstås i första hand föredrar sommeran;)

Men hur ska man göra för att inte bli sådär trött och orkeslös när mörkret faller in?
Jag försöker äta så mycket vitaminer som möjligt; börja varje dag med ett glas färskpressad apelsinjuice, plocka blåbär och svarta vinbär och fyll upp frysen; de är båda riktiga små vitamin bomber och innehåller även mycket antioxidanter. Jag köper även vitamintillskott när vintern näsmar sig för att få i mig det jag behöver.
Utnyttja ljuset! Ta en sen eftermiddagspromenad eller en promenad på lunchrasten så att du får lite dagsljus.
Ät vitaminrika grönsaker som broccoli, spenat och ruccola m.m Grönsaker är ju sällan fel;)

Men ibland vill man bara krypa och gömma sig med nåt varmt och gott, lite kvällsfika eller en god söndags frukost. Och då passar det alldeles utmärkt med goda dinkelscones:

Scones:
4 port

3 dl mjölk el filmjölk
100 gr smör
3 dl fullkornsdinkel
4 dl siktat dinkel
3 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här;
Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i småbitar och arbeta ner i mjölblandningen så att det blir smuligt. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en gegging deg.
Låt degen stå och vila i några minuter så att fullkornet sväller lite (ca 5 min brukar räcka). Baka ut 2 stora kakor på bakplåtspapper eller gör 16 små kakor. Nagga med gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter.

Servera genast!


Hoppas det ska smaka!

Tillbaka till vardagen!

Ja, nu är semestern över och hösten närmar sig med skrämmande fart! Visst är det trist att det går mot mörkare tider, men det är ett utmärkt tillfälle att ta tag i sig själv igen efter sommaren.
Mitt nya mål nu är att gå ner mellan 8-10 kg till jul och minska 15 cm i midjemått, jag har gett mig tusan på att jag ska klara det! Jag menar, förra hösten gick jag ner 13 kg på drygt 3 månader, så varför skulle det inte gå nu?!

Jag har inte skött mig så bra som jag hade tänkt mig på semestern, jag tror att flera av er förstår vad jag menar... Drygt 3 kg har kommit tillbaka och klamrar sig envist fast kring kistan, men då är det bara att ge sig den på att vända den dåliga trenden!

Just nu kör jag stenhårt på sockeravvänjning, inget socker på sttrax över 1 vecka än så  länge. Det är en bra start, börja med att utesluta allt socker, inget fika, godis eller läsk. Jag upplevde 4-5 dagen som värst. Samtidigt är det dags att sluta med onödiga mellanmål, i synnerhet på kvällen. När jag är sugen på nåt äter jag nötter, ibland lyxar jag till det med torkad frukt och/eller en liten bit 70% choklad, färsk frukt eller ännu bättre, en god grönsak.
På jobbet blir det dock mest nötter när jag blir sugen, hasselnötter, mandel & pecannötter är mina persoliga favoriter. Är man småhungrig kan man knapra i sig en finncrisp.

Så nu vet ni hur det går (eller inte går) för mig och vad mitt nya delmål är! Jag ska försöka uippdatera er under resans gång om hur det går, men just nu tycker jag att det är dags för ett recept!

Fläskfilégryta á la Chrilbert:

4 port

1 fläskfile på ca 400-500 gr (går lika bra med ytterfilé)
1 gul lök
1 stor burk hela champinjoner
2-3 dl vispgrädde
Basilika, salt och peppar efter smak
Broccoli efter smak (frusen)

Gör så här:
Skiva köttet och bryn det, salta och peppra under tiden. Hacka löcken och tillsätt den och svampen. Häll på grädde, koka upp och smaka av med kryddorna. Låt koka ca 10 min, tillsätt broccoli och låt koka i ytterligare 5 min.
Servera med en god sallad. Kokst potatis är gott till om man äter kolhydrater.


Det där är en rätt som det är lätt att göra mycket av om man ska bjuda på middag, men även snabbt och enkelt till bara familjen. Hoppas det ska smaka!

Jag ska försöka skärpa mig nu och skriva i alla fall minst en gång i veckan, det är trots allt lättare att sätta sig vid datorn när det är mörkt & kallt;)

Ses snart!




RSS 2.0