Fikasugen?

Är du lite fikasugen såhär i vinterkylan? Eller vill du kanske ha ett nyttigare alternativ att packa ner med den varma chokladen till skoterturen?
Jag har lösningen ;)
Muffins på fullkorn och kokos med minimal sötning, smakar fantastiskt ;)

Fullkorsnmuffins med hallon:
8 stora eller 12 små

75 g smör
2 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl kokos
1/2 dl råsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2-3 dl hallon (går även bra med blåbär om du föredrar det)
2 dl mjölk
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt bären.
Smält smöret, rör ner ägg och mjölk i smöret och häll sedan vätskan över de torra ingredienserna.
Rör ihop snabbt och "skeda" sedan över i muffinformar.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 min.

Ska försöka leverera ett recept på en smarrig chokladkaka och GI-inspirerade semlor framöver, lovar dock inte att det blir den här veckan. Men visst kan det vara lite skoj att ha gott fika att bjuda på även om man försöker äta nyttigare?

Hoppas era muffins smakar bra!


Ett hälsosammare år

Nytt år, det måste väl ändp vara ett av de bästa tillfällena att börja om på nytt? Och om man ändå ska börja om på nytt, varför inte sträva efter en bättre häsla?
grejen är att det inte behöver vara så svårt, eller ens dyrt, som alla tror. Att börja leva lite häslosammare måste inte vara livsomvälvande. Ingenting blir bättre eller sämre än du själv gör det!

Några tips för en bättre hälsa är:

* Ta en lång promenad 3-4 ggr i veckan
* Ät bara godis på lördagar
* Ät inte efter kl 19 på kvällen
* Ta lite grönsaker till maten!

Se, busenkla småsaker som på sikt kan förändra ditt liv.

Det finns förstås mängder av andra saker man kan  göra utöver de här sakerna, allt beroende på hur mycket du är villig att förändra ditt liv och vad ditt mål är.
Men en sak som alltid är viktig att tänka på oavsett vad du vill uppnå är att LÄSA INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR!

Vet du hur mycket socker, e-ämnen och tillsatser du stoppar dig och din familj varje dag? Man kan bli chockad över alla konstiga saker som stoppas i maten idag.
Det bästa är förstås att laga all mat från grunden själv, men det har man oftast varken ork eller lust med...
Så om du, liksom jag, är en sån som tycker det tar för lång tid att steka egna köttbullar mer än ett par ggr om året och som aldrig skulle tänka tanken att göra egen krov så kan jag tröst er med att det finns bättre alternativ.
Som sagt, läs innehållsförteckningen!

E-ämnen och tillsatser är svåra att komma ifrån, men försök åtminstone ta de produkterna som är mest naturliga. Kolla kötthalten på korv och köttbullar, ju högre dessto bättre.

Men, säger du då, det är ju dyrare och mindre förpacningar! Sant... Men tänk på att kött och naturliga råvaror är mycket mer mättande än kemiska tillsatser! Blir et då så mycket dyrare om du behöver mindre mängder? Svar, nej.

Det finns inga ursäkter som är bra nog! Tänk själv... Vill du äta tillsatser som du inte ens vet vad det är? Eller kan du betala ett par kronor extra för naturlig mat som är bra för både dig och din familj?

För mig är det enkelt, jag vill ha riktig mat!

Lycka till :)

Nytt år, nya förutsättningar...

Gott nytt 2012 mina vänner! Hoppas att det kommande året ger er allt ni kan önska :)

Jag har tagit tag i mig själv igen, nu är det hårda tag som gäller! Mitt mål ska vara uppnått senast 31/5, och det bör bli en baggis om jag bara ger mig f*n på det ;)

Jag startar med en detox som vanligt, men denna gång testar jag en hemgjord variant som min kollega tipsat om.
Superenkel att göra och kostar nästan ingenting, testa själv:

Detox på persilja:
1 liter vatten
1-2 msk hackad persilja (går bra med allt från stjälk till blad)

Koka upp vattnet och dra der från plattan, häll i persiljan. Låt stå och dra i 8-10 minuter.
Nu är det klart! Enkelt va?
Drick en kopp/ett glas om ca 1,5 dl om dagen tills vätskan är slut. Om du vill kan du värma på den lite.

***OBS! Det får INTE dra mer än 10 min, då kan det få motsatt effekt och du riskerar bli dålig!

Förutom det tänkte jag dela med mig av ett gott brödrecept! GI naturligtvis;)

GI-matbröd:


3,5 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl siktat dinkel
0,5 dl boveteflingor
0,5 dl dinkelflingor (ser ut som havregryn)
0,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
3-4 tsk hackade toskade aprikoser
1,5 tsk bikarbonat
6 dl naturell yoghurt

Blanda alla ingredienserna till smet. Smörj en avlång brödform och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i 40-45 minuter.

Detta är nog det godaste GI-brödet jag har smakat än så länge. Och så otroligt simpelt att svänga ihop!
Hoppas det smakar.

*Alternativ: Släng i lite av dina favoritnötter, eller varför inte byta ut aprikoserna mot russin? Byt ut det siktade dinklet mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Möjligheterna är oändliga, använd din fantasi:)


Det här får nog bli allt för idag! Men jag ska från och med nu försöka kika in åtminstone en gång i veckan och uppdatera er om hur det går för mig eller lägga upp något recept eller bara säga hej!
Nu börjar vi jobba inför "Beach 2012" ;)

RSS 2.0